Logo ELK kind

Wat is logopedie?

Logopedie betekent letterlijk "opvoeden/leren om het gesproken woord goed te beheersen". Een logopedist houdt zich bezig met het opsporen van problemen en beperkingen in de communicatie en met het verlenen van hulp daarbij. Het doel is om de communicatie, in de ruimste zin van het woord, zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Voor de meeste kinderen is het leren praten, dus leren communiceren, een proces dat als vanzelf verloopt. Maar soms verloopt dat proces trager of anders dan je op grond van de leeftijd van het kind zou verwachten. Het kind begint pas laat met spreken, het kent te weinig woorden, maakt fouten met zinnen, het vertelt heel weinig of het spreekt klanken verkeerd uit. Hierdoor wordt de communicatie belemmerd. Het kind kan verkeerd begrepen worden of zich moeilijk uiten.

Het leren eten en drinken bij baby's en jonge kinderen lijkt ook een vanzelfsprekendheid, die desalniettemin soms problemen geeft. Problemen met eten en drinken kunnen zich onder meer uiten in moeite hebben met zuigen (waarbij het kind te weinig voeding binnen krijgt bij borstvoeding en/of het drinken uit de fles). Maar ook het drinken uit een beker, het eten van de lepel, het kauwen van het voedsel, de overgang van vloeibaar naar vast voedsel en het slikken kunnen problemen geven. Deze problemen, evenals langdurig kwijlen, worden door de logopedist behandeld.

Het werkterrein van de logopedist beperkt zich dus niet tot het onderzoeken en verbeteren van de taal- of spraakvaardigheden, maar de logopedist begeleidt het kind en diens ouders ook bij problemen met het eten en drinken.

Ga terug naar de vorige pagina.

De drie praktijken bevinden zich op één locatie

Medisch Centrum Bredeweg
Bredeweg 239
6043 GA Roermond

VRAGEN? NEEM CONTACT OP

Wilt u een SNEL-TEST? Klik hier